Zdrowa dieta małego dziecka

Rozszerzanie diety malucha i żywienie małego dziecka to tematy, które niejednokrotnie spędzają sen z powiek rodziców. Każdy rodzic chce dla swojego dziecka jak najlepiej, dlatego od małego staramy się wprowadzać dobre nawyki i namawiamy dzieci do jedzenia zdrowych posiłków. Zdarza się, że z braku sił rodzice machają ręką i dla świętego spokoju dają dziecku do zjedzenia batonika, chrupki czy inna przekąskę, aby zwyczajnie zaspokoić głód. Ja staram się nikogo nie oceniać, bo z własnego doświadczenia wiem, jak ciężko dojść do porozumienia z dzieckiem 😉 Ważne jest jednak to, aby zdawać sobie sprawę, że w żywieniu nie chodzi jedynie o zaspokojenie głodu, ale o dostarczenie bardzo ważnych składników do organizmu, dzięki którym nasz maluch będzie prawidłowo funkcjonować.

gluten free

Celiakia – czym jest i jak z nią postępować?

Celiakia zwana inaczej chorobą trzewną to trwająca całe życie choroba o charakterze autoimmunologicznym i podłożu genetycznym. Co to tak naprawdę oznacza? Jest to trwała nietolerancja glutenu*. W momencie, gdy do organizmu będziemy dostarczać produkty, które go zawierają, może dojść do zaniku kosmków jelita cienkiego, które są odpowiedzialne m.in za wchłanianie składników odżywczych, co za tym idzie – dojdzie do dramatycznej sytuacji, w której żadne składniki nie będą mogły być prawidłowo wchłonięte i dojdzie do niedożywienia organizmu oraz różnorodnych objawów klinicznych.

Jak stres wpływa na nasz organizm

Jak stres wpływa na nasz organizm?

W dzisiejszych czasach żyjemy tak szybko, że nie mamy czasu nawet zastanowić się nad swoim samopoczuciem. Stres towarzyszy nam niemal bez przerwy. Definicja mówi nam, że

wrzody

Żywienie przy chorobie wrzodowej

Czym jest choroba wrzodowa?

Choroba wrzodowa oznacza pojawienie się ubytków tzw. wrzodów w błonie śluzowej żołądka i dwunastnicy. Jest jedną z najczęściej diagnozowanych chorób układu pokarmowego. Do objawów tej choroby zalicza się ból i uczucie dyskomfortu w nadbrzuszu. Uczucie to bardzo często odczuwane jest po spożyciu pokarmu. Najczęstszą przyczyną wrzodów jest zakażenie bakterią Helicobacter pylori, jednakże uwarunkowania genetyczne również odgrywają ważną rolę. Dieta nie jest w stanie wyleczyć choroby wrzodowej, natomiast mimo wszystko należy stosować się do odpowiednich zaleceń żywieniowych, aby nie doprowadzić do zaostrzenia dolegliwości.