Placki z gruszki i o gruszce słów kilka

Zanim przepis, kilka słów na temat głównego składnika 😉

Gruszka – występuje w wielu odmianach, ale każdy ją rozpozna. Nie jest tak popularnym i lubianym owocem jak na przykład jabłka, a szkoda! Dlaczego?

Wybieram rybę!

Ryby większej części społeczeństwa kojarzą się z potrawą postną. Nie przepadamy za rybami, a to duży błąd! Zasady zdrowego żywienia zalecają nam zamianę mięsa zwierząt rzeźnych na ryby – w szczególności te tłuste! Zapewniam Was, że przygotowanie ryby będzie dużo lepszą opcją niż kotlet schabowy na niedzielny obiad dla rodziny. Zaleca się spożywanie ryb co najmniej 2 razy w tygodniu.

witamina D

Suplementacja witaminy D – konieczność czy chwyt marketingowy?

Witaminą D nazywamy związki należące do steroidów, które wykazują właściwości przeciwkrzywicze – witaminę D3 organizm syntetyzuje z prowitaminy pod wpływem promieni nadfioletowych, natomiast witaminę D2 z ergosterolu pochodzącego z produktów roślinnych. Witamina D jest magazynowana w organizmie, dlatego możliwe jest jej przedawkowanie.

Dieta przy nadciśnieniu

Dieta przy nadciśnieniu

Nadciśnienie tętnicze jest jedną z najbardziej powszechnych chorób w dzisiejszych czasach. Badania potwierdziły, że odpowiednie żywienie ma znaczący wpływ na poprawę stanu zdrowia nadciśnieniowców.