indeks-glikemiczny

O co chodzi z tym ładunkiem glikemicznym?

O indeksie glikemicznym już zapewne wszyscy słyszeli nie raz. Dla przypomnienia – produkty, które mają taką samą ilość węglowodanów przyswajalnych mogą różnie wpływać na poziom glukozy w naszej krwi po spożyciu posiłku. Właśnie o tej różnicy mówi nam indeks glikemiczny. Produktami o niskim wskaźniku glikemicznym są niektóre owoce, których tak bardzo się wiele osób boi ze względu na zawartość cukru, produkty mleczne, pełnoziarniste makarony, nasiona roślin strączkowych i wiele innych. Większość osób korzysta z tego indeksu, (i bardzo dobrze!) ale jest lepszy wskaźnik. Nie piszę tego postu, aby zdołować osoby, które starają się zdrowo odżywiać, a  ich przekonanie było błędne, absolutnie nie! Wiele specjalistów zaleca dietę, w której bierze się pod uwagę szybkość uwalniania glukozy do krwi, natomiast wiemy też, że…

żelki-1

Na co zamienić czekoladowe batoniki i inne niezdrowe przekąski?

Czasami zastanawiam się, jak to możliwe, że w XXI wieku ludzie nie zdają sobie sprawy z tego, że to co jedzą ma wpływ na ich zdrowie oraz jakość życia. Często spotykam się z sytuacją, kiedy rodzice karmią swoje dzieci prawie wyłącznie samymi słodyczami, aby zaspokoić ich głód, tłumacząc „on/a nic nie lubi, to chociaż nie będzie głodny/a”. Tymczasem to w dzieciństwie magazynujemy odpowiednie ilości wapnia, którego niedobór w przyszłości może skutkować osteoporozą. To tylko jedna z wielu chorób, które mogą dotknąć naszych najbliższych przy takim odżywianiu.

mleko-0-czy-warto

Mleko 0% tłuszczu – czy warto?

Wszyscy na pewno doskonale wiedzą, że mleko i produkty mleczne są jednym z ważniejszych składników, które powinny pojawić się w prawidłowej diecie człowieka, ponieważ są źródłem wapnia. Wapń jest składnikiem, którego najczęściej brakuje w przeciętnej diecie szczególnie osób dorosłych.