Zdrowa dieta małego dziecka

Rozszerzanie diety malucha i żywienie małego dziecka to tematy, które niejednokrotnie spędzają sen z powiek rodziców. Każdy rodzic chce dla swojego dziecka jak najlepiej, dlatego od małego staramy się wprowadzać dobre nawyki i namawiamy dzieci do jedzenia zdrowych posiłków. Zdarza się, że z braku sił rodzice machają ręką i dla świętego spokoju dają dziecku do zjedzenia batonika, chrupki czy inna przekąskę, aby zwyczajnie zaspokoić głód. Ja staram się nikogo nie oceniać, bo z własnego doświadczenia wiem, jak ciężko dojść do porozumienia z dzieckiem 😉 Ważne jest jednak to, aby zdawać sobie sprawę, że w żywieniu nie chodzi jedynie o zaspokojenie głodu, ale o dostarczenie bardzo ważnych składników do organizmu, dzięki którym nasz maluch będzie prawidłowo funkcjonować.

gluten free

Celiakia – czym jest i jak z nią postępować?

Celiakia zwana inaczej chorobą trzewną to trwająca całe życie choroba o charakterze autoimmunologicznym i podłożu genetycznym. Co to tak naprawdę oznacza? Jest to trwała nietolerancja glutenu*. W momencie, gdy do organizmu będziemy dostarczać produkty, które go zawierają, może dojść do zaniku kosmków jelita cienkiego, które są odpowiedzialne m.in za wchłanianie składników odżywczych, co za tym idzie – dojdzie do dramatycznej sytuacji, w której żadne składniki nie będą mogły być prawidłowo wchłonięte i dojdzie do niedożywienia organizmu oraz różnorodnych objawów klinicznych.