Zanim przepis, kilka słów na temat głównego składnika 😉

Gruszka – występuje w wielu odmianach, ale każdy ją rozpozna. Nie jest tak popularnym i lubianym owocem jak na przykład jabłka, a szkoda! Dlaczego?

 

  • bogate źródło antyoksydantów
  • źródło witamin C, K
  • źródło potasu, magnezu, miedzi, manganu, jodu, żelaza
  • źródło błonnika pokarmowego oraz fitosteroli

Co to oznacza dla naszego organizmu?

  • wsparcie przewodu pokarmowego
  • zapewnienie uczucia sytości
  • ograniczenie wchłaniania się cukrów i tłuszczów
  • obniżanie poziomu „złego” cholesterolu we krwi
  • regulacja ciśnienia krwi
  • przeciwdziałanie anemii
  • pozytywny wpływ na działanie mózgu

 

 

Pamiętaj, aby owoce spożywać ze skórką! To właśnie w skórce znajduje się najwięcej korzystnych dla naszego organizmu składników

 

 

 

 

Nie wskazana przy odchudzaniu?

Gruszka uchodzi za kaloryczny owoc, dlatego osoby odchudzające się unikają jej spożywania, jednakże mało kto zwraca uwagę na jej niski indeks oraz ładunek glikemiczny. Prawdą jest, że zawiera dużo cukru-fruktozy, jednak jako produkt nieprzetworzony, zawierający wiele korzystnych składników zawsze będzie lepszy niż batonik czy kawałek ciasta w chwili słabości 😉

Gruszki najlepiej spożywać na surowo, ale również możemy je wykorzystywać na przykład do zrobienia pysznych placków 😉

Składniki (na 20-25 placków)

  • 2 duże gruszki
  • 1 jajo
  • szczypta soli
  • szczypta cynamonu
  • szklanka mąki pełnoziarnistej

sos do placków:

  • jogurt naturalny lub grecki
  • miód
  • laska wanilii
  • mięta

Wykonanie:

Gruszki pokrój na plastry lub w kostkę, dodaj mąkę, sól, jajo i cynamon, wymieszaj. Patelnię posmaruj małą ilością tłuszczu, a następnie po rozgrzaniu nakładaj ciasto w formie małych, okrągłych placków. Smaż z obu stron do uzyskania złocistego koloru. Nadmiar tłuszczu z placków odsącz układając je na papierze. Gotowe placki ułóż na talerzu z dodatkiem sosu. Całość posyp suszoną miętą i udekoruj ulubionymi owocami.

 Smacznego! 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie będzie publikowany.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*