Błonnik pokarmowy – wszystko co musisz o nim wiedzieć

Do drugiej połowy XX. wieku tradycyjna dieta składała się głównie z produktów pochodzenia roślinnego. Później została ona zastąpiona produktami o wysokiej wartości energetycznej, które pełne są nasyconych kwasów tłuszczowych czy węglowodanów łatwo przyswajalnych. Niezbilansowany sposób żywienia w połączeniu z małą aktywnością fizyczną, wzrostem popularności używek i rosnącym poziomem stresu związanym z coraz szybszym tempem życia doprowadziły do zwiększonej zachorowalności na schorzenia dietozależne.

Colostrum – jak działa i w czym może nam pomóc ?

Colostrum – dziwnie brzmiąca nazwa, której tajemniczość może wpływać na nas zarówno zachęcająco jak i odpychająco, ale zazwyczaj boimy się tego, czego nie znamy dlatego myślę, że warto zapoznać się z tym produktem i podjąć decyzję – warto czy nie warto 🙂

Menopauza – dieta i suplementacja

Ostatni cykl miesiączkowy związany jest z zakończeniem okresu reprodukcyjnego kobiety. Menopauza zostaje stwierdzona, gdy przez 12 miesięcy po miesiączkowaniu nie pojawia się kolejne krwawienie i nie wiąże się to z żadnymi stanami chorobowymi w organizmie. Kobiety przechodzą menopauzę zazwyczaj pomiędzy 45. a 55. rokiem życia. Okres menopauzalny dzielimy na dwie fazy – wczesną (następuje wzrost poziomu FSH, spadek poziomu AMH, ale poziom estrogenów pozostaje stabilny. Powoduje to zmiany w długości cyklu miesiączkowego) i późną (okres ten trwa nawet do 3 lat, miesiączkowania są rzadkie, występują cykle bezowulacyjne, następuje spadek poziomu estrogenów). 

Otyłość – czy ma związek z dzieciństwem? Kilka słów o stylach jedzenia.

Myśli, emocje, doznania i zachowania towarzyszące posiłkom od najmłodszych lat kształtują charakterystyczną dla każdej osoby “architekturę” odżywiania się, która określa częstotliwość i wielkość posiłków a także ich czas, regularność i wybór produktów. Te zachowania zostały scharakteryzowane przez psychologów i psychodietetyków, dzięki czemu powstały tzw. style jedzenia. Badania jednoznacznie pokazują, że sposób odżywiania warunkuje naszą masę ciała i ryzyko powstawania otyłości.

Czy istnieje dieta przeciwtrądzikowa?

Problemy skórne są zmorą wielu osób, zarówno młodych jak i starszych. Trądzik pospolity jest jedną z najczęściej występujących chorób skóry. Szczyt zapadalności przypada na 14-17 rok życia u kobiet i 16-19 rok życia u mężczyzn, ale trądzik bardzo często utrzymuje się u osób dorosłych. Zmiany zlokalizowane są najczęściej na twarzy i plecach. Niestety choroba nie dotyczy wyłącznie skóry, ale prowadzi do nieprzyjemnych następstw psychologicznych, emocjonalnych i społecznych. Dyskusje na temat związku diety z trądzikiem trwają od lat, ale ostatnio temat jest coraz częściej komentowany. Powstało też wiele nowych badań na ten temat.