Błonnik pokarmowy – wszystko co musisz o nim wiedzieć

Do drugiej połowy XX. wieku tradycyjna dieta składała się głównie z produktów pochodzenia roślinnego. Później została ona zastąpiona produktami o wysokiej wartości energetycznej, które pełne są nasyconych kwasów tłuszczowych czy węglowodanów łatwo przyswajalnych. Niezbilansowany sposób żywienia w połączeniu z małą aktywnością fizyczną, wzrostem popularności używek i rosnącym poziomem stresu związanym z coraz szybszym tempem życia doprowadziły do zwiększonej zachorowalności na schorzenia dietozależne.

Dieta po usunięciu woreczka żółciowego – co jeść a czego unikać?

Problem z woreczkiem żółciowym coraz częściej pojawia się w gabinecie dietetycznym. Niestety wiele osób wychodząc ze szpitala po zabiegu z rozpiską diety lekkostrawnej, po chwili już nie przywiązuje wagi do odpowiedniej dietoterapii i pojawiają się nieprzyjemne objawy. Warto zasięgnąć porady dietetyka klinicznego zanim dolegliwości się nasilą.

Colostrum – jak działa i w czym może nam pomóc ?

Colostrum – dziwnie brzmiąca nazwa, której tajemniczość może wpływać na nas zarówno zachęcająco jak i odpychająco, ale zazwyczaj boimy się tego, czego nie znamy dlatego myślę, że warto zapoznać się z tym produktem i podjąć decyzję – warto czy nie warto 🙂

Otyłość – czy ma związek z dzieciństwem? Kilka słów o stylach jedzenia.

Myśli, emocje, doznania i zachowania towarzyszące posiłkom od najmłodszych lat kształtują charakterystyczną dla każdej osoby “architekturę” odżywiania się, która określa częstotliwość i wielkość posiłków a także ich czas, regularność i wybór produktów. Te zachowania zostały scharakteryzowane przez psychologów i psychodietetyków, dzięki czemu powstały tzw. style jedzenia. Badania jednoznacznie pokazują, że sposób odżywiania warunkuje naszą masę ciała i ryzyko powstawania otyłości.

Dieta, która podnosi płodność u mężczyzn

W społeczeństwie istnieje błędne przekonanie, że problem bezpłodności jest domeną kobiet. W zdecydowanej większości to kobieta dba o siebie i swoje zdrowie chcąc zajść w ciążę i to kobieta jako pierwsza idzie do specjalisty, kiedy okazuje się, że przez długi czas jej się to nie udaje. WHO definiuje niepłodność partnerską jako niemożność uzyskania ciąży przez parę po roku regularnego współżycia z przeciętną częstotliwością trzech-czterech stosunków tygodniowo bez stosowania antykoncepcji. Według badań, w Polsce problem ten dotyczy nawet 15-20% par, z czego aż 40% dotyczy niepłodności męskiej. Obniżenie płodności zarówno u kobiet jak i u mężczyzn może być spowodowane wieloma czynnikami, w tym również: otyłością, niedożywieniem i przede wszystkim nieprawidłowym stylem życia – zła dieta, niewłaściwa higiena snu, używki to elementy, na które mamy wpływ i powinniśmy dążyć do ich prawidłowej regulacji.