Zero waste, czyli o tym jak nie marnować żywności

“Przyda się” to chyba najczęściej pojawiająca się myśl podczas zakupów spożywczych. Niestety bardzo zgubna, bo zazwyczaj kończy się to wyrzucaniem jedzenia podczas czyszczenia lodówki. Konsumpcjonizm to nasza społeczna wada. Kupujemy za dużo a następnie za dużo wyrzucamy lub za dużo jemy, co prowadzi do otyłości. Ciężko zdecydować co jest gorsze. 

Zamienniki cukru – pomoc dla osób z cukrzycą, insulinoopornością i nie tylko!

Każdy z nas ma czasami ochotę na coś słodkiego, jednak ze względu na różne jednostki chorobowe czy też po prostu odpowiedzialne podejście do swojego zdrowia zastanawiamy się co zrobić, żeby produkty, które kupujemy lub desery, które przygotowujemy samodzielnie miały jak najlepszy skład i dostarczały nie tylko przyjemności, ale również pozytywnych aspektów dla naszego organizmu. Pierwszą rzeczą, na jaką zwracamy uwagę w składzie produktów słodkich jest oczywiście cukier. Nie musimy, jednak z niego korzystać, bo mamy ogromną ilość zamienników, które mogą być stosowane nawet przez cukrzyków! 

Dieta MIND – pomoc w chorobie Alzheimera?

Zaburzenia funkcji poznawczych u osób starszych pojawiają się niezwykle często i są nieodwracalne, dlatego warto już w młodości zadbać o odpowiednią dietę, która pozytywnie wpłynie na nasz mózg. Istnieją badania potwierdzające wpływ wielu składników diety na starzenie się mózgu a ten artykuł pomoże zapoznać się z nie tylko z tematem choroby Alzheimera, ale również z zaleceniami żywieniowymi.

Jak obliczyć swoje zapotrzebowanie energetyczne?

W naszym organizmie bez przerwy zachodzą przemiany składników pokarmowych, które dostarczamy z pożywieniem. Na pewno nie raz słyszeliście pojęcie metabolizmu, czyli prościej mówiąc przemiany materii. Metabolizm to całość przemian (biochemicznych i towarzyszących im przemian energii) zachodzących w komórkach żywych organizmów. Intensywność przemiany materii zależy od wielu czynników. Warto zaznaczyć też, że u osób dojrzałych występuje równowaga, natomiast u dzieci przeważają procesu anaboliczne (budowy) a u osób starszych – kataboliczne (rozpadu).
Przemiana materii jest ściśle związana z przemianą energii i właśnie o niej jest ten artykuł 🙂

Wszystko, co powinieneś wiedzieć o wodzie

Woda w organizmie człowieka – zawartość i rola

Woda to główny składnik naszego organizmu, w zależności od  wieku, płci, klimatu a także budowy naszego ciała, może stanowić od 45% do 80%. W tabelce poniżej możesz zobaczyć zawartość procentową wody w zależności od wieku i płci. W przeliczeniu na kilogram masy ciała, dzieci mają większą zawartość wody niż dorośli. Warto też zauważyć, że w wieku 12 lat następuje różnicowanie ilości wody w zależności od płci – u chłopców mniej więcej w tym wieku, beztłuszczowa masa ciała zaczyna rosnąć o wiele szybciej niż u dziewczynek.