Błonnik pokarmowy – wszystko co musisz o nim wiedzieć

Do drugiej połowy XX. wieku tradycyjna dieta składała się głównie z produktów pochodzenia roślinnego. Później została ona zastąpiona produktami o wysokiej wartości energetycznej, które pełne są nasyconych kwasów tłuszczowych czy węglowodanów łatwo przyswajalnych. Niezbilansowany sposób żywienia w połączeniu z małą aktywnością fizyczną, wzrostem popularności używek i rosnącym poziomem stresu związanym z coraz szybszym tempem życia doprowadziły do zwiększonej zachorowalności na schorzenia dietozależne.

Zespół jelita drażliwego (IBS) – objawy, rozpoznanie, leczenie

IBS zwany inaczej jako zespół jelita drażliwego to przewlekła choroba przewodu pokarmowego o charakterze czynnościowym. IBS polega na zaburzeniach pracy jelit o charakterze nawracającym. W tym artykule dowiesz się kto choruje na zespół jelita drażliwego, jakie są przyczyny IBS, jak rozpoznać zespół jelita drażliwego i przede wszystkim jakie leczenie należy wdrożyć, aby pozbyć się przykrych objawów tej choroby.

Colostrum – jak działa i w czym może nam pomóc ?

Colostrum – dziwnie brzmiąca nazwa, której tajemniczość może wpływać na nas zarówno zachęcająco jak i odpychająco, ale zazwyczaj boimy się tego, czego nie znamy dlatego myślę, że warto zapoznać się z tym produktem i podjąć decyzję – warto czy nie warto 🙂

Mam zespół jelita drażliwego i co dalej?

Wiele osób słysząc diagnozę zadaje sobie wiele pytań:

– Co to za choroba?

– Dlaczego dotknęła właśnie mnie?

– Jak wpłynie na moje życie?

– W jaki sposób można sobie z nią poradzić?

Zazwyczaj towarzyszy im też ulga, że wreszcie dowiedzieli się co im dolega. Na temat postępowania w tej chorobie można znaleźć coraz więcej informacji, a także przeprowadzonych zostało wiele badań nad odpowiednim żywieniem, które potrafi w dużym stopniu ograniczyć objawy.

Zamienniki cukru – pomoc dla osób z cukrzycą, insulinoopornością i nie tylko!

Każdy z nas ma czasami ochotę na coś słodkiego, jednak ze względu na różne jednostki chorobowe czy też po prostu odpowiedzialne podejście do swojego zdrowia zastanawiamy się co zrobić, żeby produkty, które kupujemy lub desery, które przygotowujemy samodzielnie miały jak najlepszy skład i dostarczały nie tylko przyjemności, ale również pozytywnych aspektów dla naszego organizmu. Pierwszą rzeczą, na jaką zwracamy uwagę w składzie produktów słodkich jest oczywiście cukier. Nie musimy, jednak z niego korzystać, bo mamy ogromną ilość zamienników, które mogą być stosowane nawet przez cukrzyków!