Spis treści:
Spaghetti kojarzy Ci się z gotowym sosem z torebki? Po wypróbowaniu mojego sposobu na to danie, już nigdy nie kupisz gotowej wersji.
Danie jest bardzo proste, pyszne i oczywiście zdrowe, więc do dzieła! 😉
Składniki na 2 porcje:
-makaron spaghetti pełnoziarnisty 150g
-pomidory malinowe 300g
-łyżeczka masła klarowanego
-2 ząbki czosnku
-papryka ostra mielona
-mieso mielone (ja użyłam wołowego) 150g
-sól morska
-pieprz
-oregano
-cynamon
-ser parmezan do starcia (lub inny według upodobań)
Wykonanie:
Makaron: ugotuj al dente w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedź i przełóż do gotowego sosu.
Sos: Sparz pomidory i zdejmij skórkę, miąższ pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej masło, wrzuć drobno posiekany czosnek, paprykę mieloną i podsmaż, następnie dodaj zmielone mięso, sól, pieprz i oregano a także cynamon. W momencie, gdy mięso zmieni kolor z czerwonego na brązowy, dodaj pomidory i gotuj kilka minut. Zblenduj sos, aby zmienić jego konsystencję a następnie dodaj ugotowany makaron. Wymieszaj całość, posyp startym serem, aby sos delikatnie zgęstniał. Podgrzewaj jeszcze 1-2 minuty i gotowe 😉 Wyłóż na talerz, posyp rukolą i smacznego 😉