Spis treści:
Niedoczynność tarczycy to niedobór hormonów tarczycy, który powoduje zwolnienie procesów metabolicznych w organizmie.
Jakie objawy towarzyszą niedoczynności?
- narastające zmęczenie
- osłabienie
- senność
- zaburzenia pamięci
- łatwe marznięcie
- zaparcia
- przyrost masy ciała
- obfite krwawienia miesiączkowe
- zaburzenia czynności seksualnych u mężczyzn
- zwolnienie czynności serca
- nieprawidłowe ciśnienie krwi
- parestezje
- osłabienie słuchu
- zmniejszenie siły mięśniowej
- obrzęki stawów
Przyczyny:
DOROŚLI |
DZIECI |
|
|
Jak zdiagnozować niedoczynność tarczycy?
Diagnozę oczywiście pozostawiamy lekarzowi, który przypadku takiego podejrzenia zapewne wyśle nas do laboratorium na badanie krwi- TSH, FT3 I FT4.
Leczenie niedoczynności tarczycy polega na podawaniu choremu hormonów tarczycy. Dawki leków oczywiście ustalane są indywidualnie. Nie bez znaczenia jednak w leczeniu jest dieta, ponieważ odpowiednio dobrana ZAWSZE pomaga w zwalczaniu niedoczynności.
Warto pamiętać, że stosowanie zdrowej, odpowiednio zbilansowanej diety oraz zaleceń lekarza umożliwia normalne życie, jednak zaniedbanie choroby może prowadzić do stanu zagrożenia życia – tzw. Śpiączki hipometabolicznej.
Zasady żywienia przy niedoczynności tarczycy:
- Posiłki muszą być spożywane regularnie (4-5 posiłków w odstępach nie dłuższych niż 3-4h) a dieta musi być urozmaicona, aby zapewnić wszystkie składniki odżywcze. Każdego dnia w jadłospisie powinny znajdować się produkty z każdej z poniższych grup:
- produkty zbożowe (pełnoziarniste-ciemne pieczywo, grube kasze, pełnoziarniste makarony)
- warzywa i owoce (4-5 porcji warzyw i 2-3 porcje owoców)
- mięso, ryby i rośliny strączkowe (chude mięsa-drób,indyk, chuda wołowina, wysokiej jakości wędliny, ryby 3-4 razy w tygodniu – tłuste morskie -> łosoś, tuńczyk, makrela; raz w tygodniu nasiona roślin strączkowych, ale u osób z niedoczynnością tarczycy jako niewielki dodatek do posiłku ze względu na zawartość w nich substancji antyodżywczych)
- mleko i produkty mleczne
- tłuszcze – oleje roślinne – oliwa z oliwek, olej rzepakowy, ograniczyć spożycie tłuszczów zwierzęcych
- Produkty zbożowe – główne źródło energii
- Mleko i produkty mleczne powinny być stałym elementem diety
- Ogranicz spożycie mięsa
- Codziennie spożywaj warzywa i owoce – niska zawartość kaloryczna większości warzyw i owoców wynika z tego, że zawierają one dużą ilość wody (80-90%)
- Ogranicz spożycie tłuszczów zwierzęcych
- Unikaj cukru i produktów przetworzonych
- Ogranicz spożycie soli – przyprawiaj ziołami
- Pij co najmniej 1,5 litra wody, wyeliminuj soki, napoje gazowane, niegazowe i alkoholowe oraz nektary
- Kontroluj masę ciała i uprawiaj sport!
Dlaczego sport jest ważny?
Przy niedoczynności tarczycy bardzo często dochodzi do zmniejszenia podstawowej przemiany materii, czyli spowolnienia metabolizmu. Regularna aktywność fizyczna przeciwdziała temu procesowi podwyższając tempo metabolizmu , co ułatwia utrzymanie odpowiedniej masy ciała lub redukcję.
Na jakie składniki odżywcze zwrócić uwagę przy niedoczynności tarczycy?
- JOD- makrela, małże, ostrygi, dorsz, brokuły, otręby, wody mineralne
- SELEN – ryby, skorupiaki, czosnek, grzyby, orzechy brazylijskie
- ŻELAZO – nasiona lnu, pestki dyni, otręby pszenne, żółtko jaja, wątróbka kurczaka
- CYNK – prod. Zbożowe, mięso i jego przetwory
- BŁONNIK – prod. Zbożowe (pieczywo pełnoziarniste, grube kasze, ryż brązowy, otręby i płatki owsiane), suszone owoce, owoce i warzywa na surowo