Spis treści:
Cellulit, czyli tzw. skórka pomarańczowa to stwardnienie tkanki tłuszczowej o charakterze niezapalnym występujące najczęściej na udach, pośladkach i biodrach. Złe nawyki żywieniowe nie są jedyną przyczyną powstawania tej dolegliwości, jednakże prawidłowa dieta przeciw cellulitowi pomoże pozbyć się brzydkiego problemu.
Dieta antycellulitowa pobudza przemianę materii i oczyszcza organizm z toksyn. Jak każda prawidłowa, zdrowa dieta wyklucza spożywanie produktów wysoko przetworzonych i opiera się na podstawowych zasadach zdrowego żywienia. Dieta na pozbycie się cellulitu nie może być stosowana przez krótki okres, ponieważ przyniesie ona zamierzone efekty wyłącznie do czasu, kiedy nie zaczniemy z powrotem wprowadzać do codziennego jadłospisu produktów „zakazanych”. A zatem, na czym polega dieta antycellulitowa?
ZAŁOŻENIA DIETY PRZECIW CELLULITOWI:
- Ogranicz spożycie soli i ostrych przypraw
- Wyeliminuj z diety tłuste potrawy, słodycze oraz żywność typu Fast-food
- Ogranicz picie kawy oraz inne używki – papierosy, alkohol
- Jedz regularnie – 4-5 posiłków w ciągu dnia
- Spożywaj produkty lekkostrawne
- Spożywaj produkty bogate w błonnik
- Pij 1,5-2 litry wody dziennie
- Sięgaj po surowe warzywa i owoce
- Jedz produkty bogate w potas, gdyż mają one działanie przeciwobrzękowe
- Pij zieloną herbatę – przyspiesza ona przemianę materii
- Sięgaj po potrawy bogate w kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 -przyspieszają spalanie tkanki tłuszczowej i zapobiegają odkładaniu się tłuszczu
Na co jeszcze zwracać uwagę?
Podczas redukcji cellulitu bardzo ważna jest obecność witamin z grupy B, ponieważ są one odpowiedzialne za przemianę materii oraz przyswajanie składników, dzięki którym działanie antycellulitowe jest możliwe. Cennym źródłem tych witamin są jaja oraz drożdże.
Podsumowując…
…kolejny raz zdrowa, dobrze zbilansowana dieta może być lekiem na „całe zło” 🙂 Chyba warto, prawda?