Do drugiej połowy XX. wieku tradycyjna dieta składała się głównie z produktów pochodzenia roślinnego. Później została ona zastąpiona produktami o wysokiej wartości energetycznej, które pełne są nasyconych kwasów tłuszczowych czy węglowodanów łatwo przyswajalnych. Niezbilansowany sposób żywienia w połączeniu z małą aktywnością fizyczną, wzrostem popularności używek i rosnącym poziomem stresu związanym z coraz szybszym tempem życia doprowadziły do zwiększonej zachorowalności na schorzenia dietozależne.
Lodówka bez tabu – zero waste ciąg dalszy
Czy wiesz, że to jak układasz jedzenie w lodówce ma ogromne znaczenie? Może to wpłynąć nie tylko na skrócenie lub przedłużenie trwałości produktu, ale również na jego smak!
Jak przechowywać warzywa i owoce?
Czy wiesz, że część warzyw powinieneś przechowywać w lodówce a część poza nią? Czy wiesz, że niektóre warzywa i owoce nie powinny być przechowywane obok siebie, bo przyspieszają psucie się? Z obserwacji wiem, że bardzo rzadko zastanawiamy się, w jaki sposób powinniśmy przechowywać produkty spożywcze a jest to bardzo ważny temat, dlatego postanowiłam przygotować dla Ciebie małą ściągę 🙂
Zamienniki cukru – pomoc dla osób z cukrzycą, insulinoopornością i nie tylko!
Każdy z nas ma czasami ochotę na coś słodkiego, jednak ze względu na różne jednostki chorobowe czy też po prostu odpowiedzialne podejście do swojego zdrowia zastanawiamy się co zrobić, żeby produkty, które kupujemy lub desery, które przygotowujemy samodzielnie miały jak najlepszy skład i dostarczały nie tylko przyjemności, ale również pozytywnych aspektów dla naszego organizmu. Pierwszą rzeczą, na jaką zwracamy uwagę w składzie produktów słodkich jest oczywiście cukier. Nie musimy, jednak z niego korzystać, bo mamy ogromną ilość zamienników, które mogą być stosowane nawet przez cukrzyków!
Jak przestać jeść słodycze? Dietetyk podpowiada!
Ile razy powtarzałeś sobie – zjem wszystko z szafki “słodyczowej” i od jutra detoks? Na pewno zbyt wiele! 🙂 Nie martw się, nie ty jeden. Większość osób tak robi, ale mało kto się do tego przyznaje. Od zawsze powtarzam swoim pacjentom, że najważniejsze w naszej dietetycznej współpracy jest zrozumienie czym jest dieta, wykreślenie ze swojego słownika terminu cheat meal i stawianie sobie małych celów, bo tylko takie doprowadzą nas do wielkiego sukcesu!