Spis treści:
Podstawowym składnikiem diety kapuścianej, jak sama nazwa mówi, jest kapusta. Trwać ona powinna nie dłużej niż 7 dni, ponieważ dłuższe stosowanie może być niekorzystne dla naszego zdrowia. Podczas tych siedmiu dni możemy zrzucić nawet do 7 kilogramów. Jest to zbyt szybkie tempo odchudzania, dlatego powinniśmy być przygotowani na efekt jo-jo po powrocie do dawnych nawyków żywieniowych. Mimo wszystko, dieta kapuściana uważana jest za zdrową dietę.
Dlaczego?
Pierwszym z powodów jest to, że dzięki błonnikowi zawartemu w kapuście możemy oczyścić jelita i pozbyć się zaparć. Kolejnym powodem jest zawartość wielu witamin, takich jak witamina C, która wzmacnia odporność naszego organizmu; witamina A, która korzystnie wpływa na nasze paznokcie, włosy oraz skórę; witamina E przeciwdziałająca procesom starzenia, wspomagająca procesy gojenia się ran oraz chroniąca organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Dieta ta dostarcza również składniki mineralne, takie jak : fosfor, mangan, potas, wapń, sód oraz siarka.
Dieta kapuściana dietą bez wad?
Absolutnie nie! Pierwszą rzeczą jest to, iż nie jest ona przeznaczona do długotrwałego stosowania. Taka dieta powinna być zakwalifikowana do kuracji oczyszczających, a nie odchudzających ponieważ tak szybkie tempo odchudzania i powrót do dawnych nawyków na pewno nie przyniesie nam zamierzonego efektu. Drugim problemem jest brak niektórych ważnych witamin i minerałów ze względu na to, że spożywamy tylko zupę kapuścianą z niewielkimi dodatkami. Takie żywienie może doprowadzić do odczuwania zmęczenia i powodować bóle głowy. Uciążliwą wadą dla wielu osób jest również monotonność diety. Ciężko się z tym nie zgodzić.
Moim zdaniem…
…mimo wszystko nie jestem zwolenniczką żadnych diet monoskładnikowych, tzw. „oczyszczających”, ponieważ u zdrowej osoby oczyszczanie organizmu możemy spokojnie zostawić organom, które bez problemu sobie z tym radzą 🙂 Najlepszą dietą zawsze jest zdrowa, dobrze zbilansowana dieta. Taką dietę możesz wykupić tutaj 🙂