Błonnik pokarmowy – wszystko co musisz o nim wiedzieć

Do drugiej połowy XX. wieku tradycyjna dieta składała się głównie z produktów pochodzenia roślinnego. Później została ona zastąpiona produktami o wysokiej wartości energetycznej, które pełne są nasyconych kwasów tłuszczowych czy węglowodanów łatwo przyswajalnych. Niezbilansowany sposób żywienia w połączeniu z małą aktywnością fizyczną, wzrostem popularności używek i rosnącym poziomem stresu związanym z coraz szybszym tempem życia doprowadziły do zwiększonej zachorowalności na schorzenia dietozależne.

Dieta po usunięciu woreczka żółciowego – co jeść a czego unikać?

Problem z woreczkiem żółciowym coraz częściej pojawia się w gabinecie dietetycznym. Niestety wiele osób wychodząc ze szpitala po zabiegu z rozpiską diety lekkostrawnej, po chwili już nie przywiązuje wagi do odpowiedniej dietoterapii i pojawiają się nieprzyjemne objawy. Warto zasięgnąć porady dietetyka klinicznego zanim dolegliwości się nasilą.

Dieta przy insulinooporności

Insulinooporność jest zaburzeniem gospodarki hormonalnej, dotyczy każdej grupy wiekowej. Co roku przybywa osób dotkniętych tym schorzeniem, szczególnie w wieku prokreacyjnym z współistniejącą nadwagą i otyłych, ale nie tylko. Problem dotyczy również osób z prawidłową masą ciała, ale z zaburzonymi parametrami składu ciała. A więc co to jest insulinooporność? Jasno można określić, że insulinooporność jest to stan zmniejszonej wrażliwości tkanek docelowych na działanie insuliny pomimo prawidłowego lub podwyższonego stężenia insuliny w surowicy krwi. 

Zespół jelita drażliwego (IBS) – objawy, rozpoznanie, leczenie

IBS zwany inaczej jako zespół jelita drażliwego to przewlekła choroba przewodu pokarmowego o charakterze czynnościowym. IBS polega na zaburzeniach pracy jelit o charakterze nawracającym. W tym artykule dowiesz się kto choruje na zespół jelita drażliwego, jakie są przyczyny IBS, jak rozpoznać zespół jelita drażliwego i przede wszystkim jakie leczenie należy wdrożyć, aby pozbyć się przykrych objawów tej choroby.

Menopauza – dieta i suplementacja

Ostatni cykl miesiączkowy związany jest z zakończeniem okresu reprodukcyjnego kobiety. Menopauza zostaje stwierdzona, gdy przez 12 miesięcy po miesiączkowaniu nie pojawia się kolejne krwawienie i nie wiąże się to z żadnymi stanami chorobowymi w organizmie. Kobiety przechodzą menopauzę zazwyczaj pomiędzy 45. a 55. rokiem życia. Okres menopauzalny dzielimy na dwie fazy – wczesną (następuje wzrost poziomu FSH, spadek poziomu AMH, ale poziom estrogenów pozostaje stabilny. Powoduje to zmiany w długości cyklu miesiączkowego) i późną (okres ten trwa nawet do 3 lat, miesiączkowania są rzadkie, występują cykle bezowulacyjne, następuje spadek poziomu estrogenów).