Spis treści:
Błonnik pokarmowy to część strukturalna ścian komórek roślinnych. W naszym przewodzie pokarmowym nie jest on rozkładany przez enzymy trawienne. Jaka jest więc jego rola?
Błonnik ma zdolność wiązania wody, dzięki temu zwiększa masę i objętość stolca, co ułatwia wydalanie kału, reguluje perystaltykę jelit, obniża poziom cholesterolu we krwi, ma też funkcję odtruwającą dzięki zdolności wiązania metali ciężkich oraz innych toksyn. U chorych na cukrzycę błonnik opóźnia wchłanianie glukozy. To tylko niektóre z wielu funkcji błonnika pokarmowego w naszym organizmie.
Jakie korzyści daje nam obecność błonnika pokarmowego w diecie?
Błonnik pokarmowy chroni nas przed:
- nowotworem jelita grubego – przyspiesza wydalanie kału i zmniejsza rozcieńczanie substancji kancerogennych w zwiększonej masie stolca, ogromne znaczenie ma też tutaj rozwój pożądanej mikroflory jelitowej oraz pochłanianie wolnych rodników,
- stanami zapalnymi jelit,
- uchyłkowatością jelit,
- hemoroidami,
- żylakami podudzia.
Dla wielu osób ogromne znaczenie błonnik ma podczas utraty masy ciała – daje uczucie sytości, przez co wspomaga odchudzanie 😉
Ile błonnika w diecie?
Osoby dorosłe – 27-40g/dobę
dzieci – 5-7g/dobę
Bardzo ważne jest, aby nie stosować gwałtownego zwiększania ilości błonnika w diecie, ponieważ może to skutkować nadmiernym wytwarzaniem gazów, wzdęciami i bólami brzucha. Należy też pamiętać, że nadmiar błonnika może zaszkodzić – u osób, które nadmiernie dostarczają błonnik do swojego organizmu obserwuje się występowanie wzdęć i biegunek, które mogą prowadzić do odwodnienia a to jak wiemy jest bardzo niebezpieczne, szczególnie u dzieci i osób starszych.
W jakich produktach możemy znaleźć błonnik pokarmowy?
Głównymi źródłami błonnika są:
- warzywa
- owoce
- produkty zbożowe
- rośliny strączkowe
Należy pamiętać, że ten sam produkt może mieć różną zawartość błonnika, np. Jabłko powinno się spożywać „na surowo”, gdyż przygotowane w postaci soku nie posiada już błonnika pokarmowego a jest jedynie źródłem cukru.
Zaciekawił Cię ten wpis? Napisz o czym jeszcze chciał/abyś przeczytać! 😉
Jak się ma błonnik w produktach bezglutenowych ? Ma to jakieś znaczenie wgl ?
Osoby stosujące dietę bezglutenową powinny zwrócić szczególną uwagę na zawartość błonnika w diecie ze względu na to, że muszą wyeliminować główne jego źródło – produkty zbożowe np. otręby. Takie osoby powinny wprowadzić do codziennej diety suszone owoce, np. jabłka, śliwki oraz orzechy i migdały. Te produkty również zawierają błonnik pokarmowy. Należy pamiętać,że brak błonnika zwiększa ryzyko zachorowania między innymi na nowotwór jelita grubego.