Błonnik pokarmowy to część strukturalna ścian komórek roślinnych. W naszym przewodzie pokarmowym nie jest on rozkładany przez enzymy trawienne. Jaka jest więc jego rola?

Błonnik ma zdolność wiązania wody, dzięki temu zwiększa masę i objętość stolca, co ułatwia wydalanie kału, reguluje perystaltykę jelit, obniża poziom cholesterolu we krwi, ma też funkcję odtruwającą dzięki zdolności wiązania metali ciężkich oraz innych toksyn. U chorych na cukrzycę błonnik opóźnia wchłanianie glukozy. To tylko niektóre z wielu funkcji błonnika pokarmowego w naszym organizmie.

Jakie korzyści daje nam obecność błonnika pokarmowego w diecie?

Błonnik pokarmowy chroni nas przed:

  • nowotworem jelita grubego – przyspiesza wydalanie kału i zmniejsza rozcieńczanie substancji kancerogennych w zwiększonej masie stolca, ogromne znaczenie ma też tutaj rozwój pożądanej mikroflory jelitowej oraz pochłanianie wolnych rodników,
  • stanami zapalnymi jelit,
  • uchyłkowatością jelit,
  • hemoroidami,
  • żylakami podudzia.

Dla wielu osób ogromne znaczenie błonnik ma podczas utraty masy ciała – daje uczucie sytości, przez co wspomaga odchudzanie 😉

Ile błonnika w diecie?

Osoby dorosłe – 27-40g/dobę

dzieci – 5-7g/dobę

Bardzo ważne jest, aby nie stosować gwałtownego zwiększania ilości błonnika w diecie, ponieważ może to skutkować nadmiernym wytwarzaniem gazów, wzdęciami i bólami brzucha. Należy też pamiętać, że nadmiar błonnika może zaszkodzić – u osób, które nadmiernie dostarczają błonnik do swojego organizmu obserwuje się występowanie wzdęć i biegunek, które mogą prowadzić do odwodnienia a to jak wiemy jest bardzo niebezpieczne, szczególnie u dzieci i osób starszych.

W jakich produktach możemy znaleźć błonnik pokarmowy?

 Głównymi źródłami błonnika są:

  • warzywa
  • owoce
  • produkty zbożowe
  • rośliny strączkowe

Należy pamiętać, że ten sam produkt może mieć różną zawartość błonnika, np. Jabłko powinno się spożywać “na surowo”, gdyż przygotowane w postaci soku nie posiada już błonnika pokarmowego a jest jedynie źródłem cukru.

 Zaciekawił Cię ten wpis? Napisz o czym jeszcze chciał/abyś przeczytać! 😉

2 Replies to “Co wiesz o błonniku pokarmowym?”

  1. Jak się ma błonnik w produktach bezglutenowych ? Ma to jakieś znaczenie wgl ?

    1. Osoby stosujące dietę bezglutenową powinny zwrócić szczególną uwagę na zawartość błonnika w diecie ze względu na to, że muszą wyeliminować główne jego źródło – produkty zbożowe np. otręby. Takie osoby powinny wprowadzić do codziennej diety suszone owoce, np. jabłka, śliwki oraz orzechy i migdały. Te produkty również zawierają błonnik pokarmowy. Należy pamiętać,że brak błonnika zwiększa ryzyko zachorowania między innymi na nowotwór jelita grubego.

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*