Spis treści:
Dietę bogatoresztkową stosuje się przy zaparciach oraz zaburzeniach czynnościowych jelit. Polega ona na zwiększeniu ilości błonnika pokarmowego frakcji nierozpuszczalnych oraz płynów w stosunku do diety podstawowej.
Jakie produkty szczególnie spożywać podczas diety bogatoresztkowej?
-
- Otręby pszenne
- Gruboziarniste produkty zbożowe ( kasza gryczana, kasza jęczmienna, pieczywo razowe i chrupkie)
- 2-2,5 litra płynów na dobę
- Owoce suszone
- Papryka i buraki
- Miód
- Jogurty i kefiry
- Woda gazowana
- Kompot ze śliwek suszonych
- Ostre przyprawy
- Siemię lniane
To tylko niektóre z produktów, które korzystnie wpływają na perystaltykę jelit. Z diety należy wykluczyć takie produkty jak: mocna herbata, czarne jagody suszone, czerwone wino wytrawne, groch, fasolę, bób oraz warzywa kapustne. Ograniczone powinno zostać: pieczywo białe, ryż , kasza manna, mąka ziemniaczana, banany. W diecie bogatoresztkowej można stosować wszystkie techniki przyrządzania potraw. Najlepiej jednak stosować te zdrowsze, czyli gotowanie w wodzie, na parze i pieczenie bez obsmażania 🙂
Chcesz wiedzieć więcej?
o zdrowym odżywianiu? Przeczytaj tutaj 🙂
A może po prostu potrzebujesz pomocy dietetyka? Napisz do mnie za pomocą formularza kontaktowego 🙂