wrzody

Żywienie przy chorobie wrzodowej

Czym jest choroba wrzodowa?

Choroba wrzodowa oznacza pojawienie się ubytków tzw. wrzodów w błonie śluzowej żołądka i dwunastnicy. Jest jedną z najczęściej diagnozowanych chorób układu pokarmowego. Do objawów tej choroby zalicza się ból i uczucie dyskomfortu w nadbrzuszu. Uczucie to bardzo często odczuwane jest po spożyciu pokarmu. Najczęstszą przyczyną wrzodów jest zakażenie bakterią Helicobacter pylori, jednakże uwarunkowania genetyczne również odgrywają ważną rolę. Dieta nie jest w stanie wyleczyć choroby wrzodowej, natomiast mimo wszystko należy stosować się do odpowiednich zaleceń żywieniowych, aby nie doprowadzić do zaostrzenia dolegliwości.

indeks-glikemiczny

O co chodzi z tym ładunkiem glikemicznym?

O indeksie glikemicznym już zapewne wszyscy słyszeli nie raz. Dla przypomnienia – produkty, które mają taką samą ilość węglowodanów przyswajalnych mogą różnie wpływać na poziom glukozy w naszej krwi po spożyciu posiłku. Właśnie o tej różnicy mówi nam indeks glikemiczny. Produktami o niskim wskaźniku glikemicznym są niektóre owoce, których tak bardzo się wiele osób boi ze względu na zawartość cukru, produkty mleczne, pełnoziarniste makarony, nasiona roślin strączkowych i wiele innych. Większość osób korzysta z tego indeksu, (i bardzo dobrze!) ale jest lepszy wskaźnik. Nie piszę tego postu, aby zdołować osoby, które starają się zdrowo odżywiać, a  ich przekonanie było błędne, absolutnie nie! Wiele specjalistów zaleca dietę, w której bierze się pod uwagę szybkość uwalniania glukozy do krwi, natomiast wiemy też, że…

mleko-0-czy-warto

Mleko 0% tłuszczu – czy warto?

Wszyscy na pewno doskonale wiedzą, że mleko i produkty mleczne są jednym z ważniejszych składników, które powinny pojawić się w prawidłowej diecie człowieka, ponieważ są źródłem wapnia. Wapń jest składnikiem, którego najczęściej brakuje w przeciętnej diecie szczególnie osób dorosłych.