odporność-jesienią

Jak dbać o odporność jesienią?

Czy jesienny czas musi oznaczać ciągłe wizyty w przychodni lekarskiej i aptece? Oczywiście, że nie! Nasza odporność zależy w dużej mierze od…jelit! Zdrowa, dobrze zbilansowana dieta pomoże nam zapomnieć o przeziębieniach i innych „jesiennych” dolegliwościach 😉

Probiotyk stałym elementem zdrowej diety?

To dobry pomysł! Probiotyki są świetnym sposobem na budowanie naszej odporności. Czy muszą być jednak dostarczane do organizmu w postaci tabletek? Nie muszą! Słyszałeś kiedyś o naturalnej probiotykoterapii? Kiszonki to jest to! Wydaje się śmieszne, że tak prosty i łatwo dostępny produkt może zdziałać tyle dobrego? 😉 To właśnie jego największe zalety! Ogórki kiszone, kapusta kiszona jesienną porą mogą zdziałać cuda!

Zdrowy antybiotyk?

Powiesz – „nie ma takiego” ? Oczywiście antybiotyk przepisywany przez lekarza powinien być przyjmowany w ostateczności, ALE! Kolejny hit, który zwala z nóg wszystkie zarazki to naturalny wzmacniacz odporności – czosnek i cebula! Produkty te wykazują działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne. Dodatkowo wpływają korzystnie na stężenie cholesterolu całkowitego czy ciśnienie tętnicze krwi. Czosnek przyspiesza leczenie infekcji wirusowej. Naturalne antybiotyki najlepiej spożywać w postaci świeżej, ponieważ zachowane są wtedy wszystkie ich lecznicze właściwości.

Co jeszcze na odporność?

Podstawą jest zdrowa i zróżnicowana dieta zgodna z zasadami zdrowego odżywiania. Warto jednak zadbać też o odpowiednią ilość białka w naszych posiłkach, ponieważ to właśnie białko wspiera pracę układu immunologicznego. Jakie białko wybierać? Oczywiście – pełnowartościowe, gdyż zawiera ono wszystkie aminokwasy, których nasz organizm nie potrafi sam wytworzyć. Bardzo dobrym źródłem takiego właśnie białka jest:

  • mięso
  • ryby
  • jaja
  • mleko i produkty mleczne

Warto zaznaczyć, że ryby poza tym, że mają dużą zawartość pełnowartościowego białka, zawierają również nienasycone kwasy tłuszczowe Omega-3, które działają antynowotworowo, zmniejszają stężenie cholesterolu całkowitego, zwalczają stany zapalne oraz chronią przed infekcjami wzmożoną odpowiedzią immunologiczną!

Jakie ryby wybierać? O tym pisałam tutaj.

Przyprawy mają znaczenie?

Oczywiście, że tak! Jakie przyprawy wybierać jesienią?

  • kardamon
  • cynamon
  • kurkuma
  • chili

Dlaczego? To proste! Przyprawy te nie tylko rozgrzeją nas od środka, ale również mają działanie przeciwzapalne! 🙂

Pamiętaj o witaminach!

Jakie witaminy mają szczególne znaczenie przy odporności? Oczywiście witamina C, która zadba o odporność i jest również naturalnym antyoksydantem! Kolejna, witamina E, którą znajdziesz w orzechach, migdałach czy olejach roślinnych. Nie możesz zapomnieć o witaminie D – dlaczego, o tym przeczytasz tutaj 😉

Podsumowując, dieta wspierająca odporność organizmu powinna być bogata w przyprawy, warzywa, owoce, ryby, mięsa, jaja, orzechy i naturalne probiotyki. Jeżeli nie czujesz się na siłach, żeby skomponować sobie samodzielnie taki jadłospis a chcesz cieszyć się zdrowiem i świetną odpornością, możesz zamówić swoją dietę online lub umówić się na wizytę w gabinecie. Wystarczy, że wypełnisz formularz kontaktowy – do usłyszenia! 🙂

dieta na masę

Dieta na masę

Dla niektórych może wydawać się dziwne, że ktoś interesuje się dietą, która spowoduje…tycie, ale mimo wszystko wiele osób boryka się z takim problemem. Jak powinna wyglądać prawidłowa dieta na masę? Czy dasz radę skomponować ją sam, wystarczy porada online a może potrzebny będzie dietetyk sportowy? Przeczytaj post i zdecyduj sam, co z tym zrobisz 🙂

gluten free

Celiakia – czym jest i jak z nią postępować?

Celiakia zwana inaczej chorobą trzewną to trwająca całe życie choroba o charakterze autoimmunologicznym i podłożu genetycznym. Co to tak naprawdę oznacza? Jest to trwała nietolerancja glutenu*. W momencie, gdy do organizmu będziemy dostarczać produkty, które go zawierają, może dojść do zaniku kosmków jelita cienkiego, które są odpowiedzialne m.in za wchłanianie składników odżywczych, co za tym idzie – dojdzie do dramatycznej sytuacji, w której żadne składniki nie będą mogły być prawidłowo wchłonięte i dojdzie do niedożywienia organizmu oraz różnorodnych objawów klinicznych.