Celiakia zwana inaczej chorobą trzewną to trwająca całe życie choroba o charakterze autoimmunologicznym i podłożu genetycznym. Co to tak naprawdę oznacza? Jest to trwała nietolerancja glutenu*. W momencie, gdy do organizmu będziemy dostarczać produkty, które go zawierają, może dojść do zaniku kosmków jelita cienkiego, które są odpowiedzialne m.in za wchłanianie składników odżywczych, co za tym idzie – dojdzie do dramatycznej sytuacji, w której żadne składniki nie będą mogły być prawidłowo wchłonięte i dojdzie do niedożywienia organizmu oraz różnorodnych objawów klinicznych.
Żywienie przy chorobie wrzodowej
Czym jest choroba wrzodowa?
Choroba wrzodowa oznacza pojawienie się ubytków tzw. wrzodów w błonie śluzowej żołądka i dwunastnicy. Jest jedną z najczęściej diagnozowanych chorób układu pokarmowego. Do objawów tej choroby zalicza się ból i uczucie dyskomfortu w nadbrzuszu. Uczucie to bardzo często odczuwane jest po spożyciu pokarmu. Najczęstszą przyczyną wrzodów jest zakażenie bakterią Helicobacter pylori, jednakże uwarunkowania genetyczne również odgrywają ważną rolę. Dieta nie jest w stanie wyleczyć choroby wrzodowej, natomiast mimo wszystko należy stosować się do odpowiednich zaleceń żywieniowych, aby nie doprowadzić do zaostrzenia dolegliwości.
Dieta przy nadciśnieniu
Nadciśnienie tętnicze jest jedną z najbardziej powszechnych chorób w dzisiejszych czasach. Badania potwierdziły, że odpowiednie żywienie ma znaczący wpływ na poprawę stanu zdrowia nadciśnieniowców.
O co chodzi z tym ładunkiem glikemicznym?
O indeksie glikemicznym już zapewne wszyscy słyszeli nie raz. Dla przypomnienia – produkty, które mają taką samą ilość węglowodanów przyswajalnych mogą różnie wpływać na poziom glukozy w naszej krwi po spożyciu posiłku. Właśnie o tej różnicy mówi nam indeks glikemiczny. Produktami o niskim wskaźniku glikemicznym są niektóre owoce, których tak bardzo się wiele osób boi ze względu na zawartość cukru, produkty mleczne, pełnoziarniste makarony, nasiona roślin strączkowych i wiele innych. Większość osób korzysta z tego indeksu, (i bardzo dobrze!) ale jest lepszy wskaźnik. Nie piszę tego postu, aby zdołować osoby, które starają się zdrowo odżywiać, a ich przekonanie było błędne, absolutnie nie! Wiele specjalistów zaleca dietę, w której bierze się pod uwagę szybkość uwalniania glukozy do krwi, natomiast wiemy też, że…
Mleko 0% tłuszczu – czy warto?
Wszyscy na pewno doskonale wiedzą, że mleko i produkty mleczne są jednym z ważniejszych składników, które powinny pojawić się w prawidłowej diecie człowieka, ponieważ są źródłem wapnia. Wapń jest składnikiem, którego najczęściej brakuje w przeciętnej diecie szczególnie osób dorosłych.