Czy istnieje dieta przeciwtrądzikowa?

Problemy skórne są zmorą wielu osób, zarówno młodych jak i starszych. Trądzik pospolity jest jedną z najczęściej występujących chorób skóry. Szczyt zapadalności przypada na 14-17 rok życia u kobiet i 16-19 rok życia u mężczyzn, ale trądzik bardzo często utrzymuje się u osób dorosłych. Zmiany zlokalizowane są najczęściej na twarzy i plecach. Niestety choroba nie dotyczy wyłącznie skóry, ale prowadzi do nieprzyjemnych następstw psychologicznych, emocjonalnych i społecznych. Dyskusje na temat związku diety z trądzikiem trwają od lat, ale ostatnio temat jest coraz częściej komentowany. Powstało też wiele nowych badań na ten temat. 

Cheat meal. Oszukany posiłek to idealny sposób na odchudzanie czy dietetyczny mit?

Cheat meal to najczęściej używany zwrot przez osoby, które stosują popularne diety odchudzające, starają się schudnąć bez pomocy wykwalifikowanego specjalisty lub po prostu chcą podążać za dietetyczną modą. Czym tak naprawdę jest cheat meal, czy jest zły i w jaki sposób oszukany posiłek może nam zaszkodzić przeczytasz w tym artykule.

jak rzucić palenie i nie przytyć?

Jak rzucić palenie i nie przytyć? Dietetyczne wskazówki na noworoczne postanowienia!

Należysz do grupy nałogowych palaczy? Papieros to pierwsza rzecz, po jaką sięgasz każdego ranka? Nowy rok to świetny moment, aby zmienić ten nikotynowy nawyk! Palenie tytoniu niesie ze sobą wiele nieprzyjemnych konsekwencji, a przyrost masy ciała po rzuceniu palenia nie powinien Cię przerażać. Dietetyk Joanna Adamczyk podpowiada jak rzucić palenie i nie przytyć!

Zero waste, czyli o tym jak nie marnować żywności

“Przyda się” to chyba najczęściej pojawiająca się myśl podczas zakupów spożywczych. Niestety bardzo zgubna, bo zazwyczaj kończy się to wyrzucaniem jedzenia podczas czyszczenia lodówki. Konsumpcjonizm to nasza społeczna wada. Kupujemy za dużo a następnie za dużo wyrzucamy lub za dużo jemy, co prowadzi do otyłości. Ciężko zdecydować co jest gorsze. 

Zamienniki cukru – pomoc dla osób z cukrzycą, insulinoopornością i nie tylko!

Każdy z nas ma czasami ochotę na coś słodkiego, jednak ze względu na różne jednostki chorobowe czy też po prostu odpowiedzialne podejście do swojego zdrowia zastanawiamy się co zrobić, żeby produkty, które kupujemy lub desery, które przygotowujemy samodzielnie miały jak najlepszy skład i dostarczały nie tylko przyjemności, ale również pozytywnych aspektów dla naszego organizmu. Pierwszą rzeczą, na jaką zwracamy uwagę w składzie produktów słodkich jest oczywiście cukier. Nie musimy, jednak z niego korzystać, bo mamy ogromną ilość zamienników, które mogą być stosowane nawet przez cukrzyków!