“Przyda się” to chyba najczęściej pojawiająca się myśl podczas zakupów spożywczych. Niestety bardzo zgubna, bo zazwyczaj kończy się to wyrzucaniem jedzenia podczas czyszczenia lodówki. Konsumpcjonizm to nasza społeczna wada. Kupujemy za dużo a następnie za dużo wyrzucamy lub za dużo jemy, co prowadzi do otyłości. Ciężko zdecydować co jest gorsze. 

Marnowanie jedzenia – dlaczego to robimy?

Na pewno każdy z nas przynajmniej kilka razy w życiu wyrzucił jedzenie do kosza. Warto zastanowić się, dlaczego tak się dzieje i zmienić nawyki w przyszłości. 

  • przegapienie terminu przydatności do spożycia – to z pewnością jeden z najczęstszych powodów marnowania żywności. Co zmienić, żeby uniknąć problemu w przyszłości? Przeglądnij wszystkie szafki oraz lodówkę i układaj produkty według terminu przydatności do spożycia – te z najkrótszym powinny być z przodu. Czy po upłynięciu terminu ważności wszystkie produkty należy od razu wyrzucić do śmieci? O tym dowiesz się w kolejnym rozdziale 🙂
  • zakupy bez listy i brak planowania – to zawsze kończy się zbyt wysokim rachunkiem i wyrzucaniem jedzenia. Przed wyjściem na zakupy sprawdź, co masz w szafkach, zaplanuj posiłki na najbliższy czas i na tej podstawie zrób listę zakupów. Dzięki temu ograniczysz marnowanie jedzenie i oszczędzisz pieniądze!
  • brak pomysłu na resztki – lodówka jest wypełniona po brzegi resztkami z kolacji, dzisiejszego obiadu, niewykorzystane produkty czekają na zużycie a Ty masz już w planach kolejny posiłek? Koniecznie zrób coś z tego już masz! Jeśli nie ma takiej możliwości lub jedzenia jest zbyt dużo – poszukaj lodówki społecznej w swojej okolicy i oddaj jedzenie tym, którzy go nie mają 🙂 Nie wiesz gdzie znaleźć taką lodówkę? Zajrzyj tutaj – https://wezpomoz.pl/mapa-lodowek/
  • nieprawidłowe przechowywanie – niektóre produkty muszą być przechowywane w lodówce, inne nie a dodatkowo część produktów nie powinna znaleźć się obok drugich – o tym wszystkim przeczytasz tutaj
  • Gotowanie zbyt dużych porcji
  • Brak umiejętności przedłużania trwałości produktów spożywczych

Terminy ważności i prawidłowe przechowywanie jedzenia

Na pewno nie raz widziałeś na opakowaniu produktów informację “najlepiej spożyć przed” lub “należy spożyć do”. Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się co one tak naprawdę oznaczają i czym się różnią? To może być dla Ciebie zaskoczenie! 

Nie musisz wyrzucać wszystkich produktów, które przekroczyły termin ważności!

“NALEŻY SPOŻYĆ DO” – termin ten znajdziesz głównie na jogurtach, serach, kefirach, wędlinach i innych produktach, które szybko tracą świeżość i łatwo się psują. Produkty, na których znajdziesz taką informację obok daty należy bezwzględnie wyrzucić od razu po przekroczeniu terminu

“NAJLEPIEJ SPOŻYĆ PRZED” – oznacza datę minimalnej trwałości. Jeżeli produkt jest prawidłowo przechowywany to producent daje gwarancję, że  do tego terminu produkt będzie bezpieczny i zachowa swoją najwyższą jakość. Do produktów, na opakowaniach których możesz znaleźć taką informację należą między innymi jaja, mąki, makarony, kawa czy kasze. Produkty oznaczone słowami “najlepiej spożyć do”, których termin ważności minął należy dokładnie obejrzeć i jeśli kolor, zapach oraz smak są w porządku – nie musimy takiego produktu wyrzucać.

Warzywa i owoce nie mają dat przydatności do spożycia. Pamiętaj jednak, że zawsze należy dokładnie obejrzeć te produkty i jeśli posiadają jakiekolwiek oznaki pleśni – należy je wyrzucić W CAŁOŚCI! Nie odkrajamy zepsutego miejsca. Zdrowie zawsze jest naszym priorytetem 🙂

Sztuka zero waste. Po pierwsze – naucz się planować!

Brak planu i listy zakupów to jeden z powodów zmarnowanej żywności. Nawyk planowania pomoże Ci wyeliminować nerwowe zastanawianie się przy sklepowej półce, co ugotować na obiad. Nie da się zaplanować wszystkiego, ale z czasem zobaczysz, że taka rutyna jest warta zachodu 🙂

Poniżej znajdziesz schemat, na podstawie którego ja zwykle robię listę zakupów. Tobie również polecam tworzyć listę tematycznie. 

Schemat listy zakupów

Jak przedłużyć trwałość produktów?

Przedłużanie trwałości jedzenia i odpowiednie przechowywanie to podstawa kuchni zero waste 🙂 Podstawowymi metodami, dzięki którym przedłużysz trwałość produktów są:

  • mrożenie – zamrozić tak naprawdę można prawie wszystko, ale w tym przypadku świeżość jest najważniejsza. Nigdy nie mroź produktów, które mają już kilka dni. Mogą się popsuć i “zarazić” inne mrożonki. Pamiętaj też, że nie można zamrażać produktów ponownie. 
  • wekowanie na zimno – świetna opcja na przechowywanie zbyt dużej ilości zup. Gorącą zupę zaraz po przygotowaniu wlej do wyparzonych słoików, zakręć je i odstaw do góry dnem do ostygnięcia, tak aby zassało się wieczko. Taki słoik po ostygnięciu włóż do lodówki. Możesz go tak przechowywać nawet do 3 tygodni! Pamiętaj, że cebula i mięso skracają ten czas o ok 7 dni, dlatego warto je wcześniej wyjąć z zupy. Na zimno zaleca się wekować zupy bez makaronu, kaszy, ryżu i śmietany.
  • wekowanie na gorąco – idealnie sprawdzi się w przypadku zup, kompotów, konfitur, dżemów i różnych sosów. Zwróć uwagę wcześniej na to czy słoiki i nakrętki nie są uszkodzone. Przed wekowaniem na gorąco, należy wcześniej umyć i osuszyć słoiki. Nigdy nie zalewaj słoika do samego końca. Przed zakręceniem, przetrzyj rant suchym ręcznikiem. W garnku wyłóż ręcznik kuchenny i włóż słoiki tak, aby się nie dotykały. W innym przypadku mogą pęknąć! Następnie zalej słoiki zimną wodą do ¾ wysokości, włącz palnik i nakryj garnek pokrywką. Gdy woda zacznie wrzeć, zmniejsz moc palnika do minimum i odliczaj czas pasteryzacji. Czas pasteryzacji zależy od wielkości słoika oraz zawartości. Zupy, sosy warzywne o poj. 1l potrzebują ok. 15 minut, natomiast dżemy, kompoty itp o średniej wielkości – 20-25 minut. Po zakończeniu tego procesu pozostaw słoiki w garnku do wystudzenia lub wyjmij i połóż wieczkiem do dołu. Słoiki możesz odwrócić dopiero, gdy zupełnie ostygną. Odpowiednio pasteryzowane przetwory mogą stać latami 🙂
  • suszenie – najlepiej sprawdzi się przy grzybach, śliwkach, jabłkach, gruszkach, aronii, marchewce, pietruszce. Możesz też suszyć por, buraka i pomidora. Najsmaczniejsze są owoce i warzywa suszone bezpośrednio na słońcu, ale doskonale sprawdzi się też specjalna maszynka lub zwyczajnie – piekarnik. Nie suszymy owoców i warzyw bogatych w wodę, np. arbuza. Po odparowaniu wody, niewiele zostanie z produktu. 
  • kiszenie – świetny sposób na wzbogacenie diety w naturalne probiotyki. Najbardziej popularnymi kiszonkami są ogórki i kapusta, ale ukisić można tak naprawdę wszystko! Czosnek, buraki, pomidory, rzodkiewka a nawet cytryna to świetne kiszonki. 

Jak dbać o lodówkę? Co na której półce? Co można mrozić? Jak długo przechowywać? O tym wszystkim przeczytasz w kolejnym artykule 🙂

Potrzebujesz konsultacji z dietetykiem w gabinecie lub online? Umów się przez booksy klikając poniższy przycisk.

Koniecznie zaobserwuj nasze media społecznościowe i bądź na bieżąco!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie będzie publikowany.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*