Spis treści:
Czy wiesz, że część warzyw powinieneś przechowywać w lodówce a część poza nią? Czy wiesz, że niektóre warzywa i owoce nie powinny być przechowywane obok siebie, bo przyspieszają psucie się? Z obserwacji wiem, że bardzo rzadko zastanawiamy się, w jaki sposób powinniśmy przechowywać produkty spożywcze a jest to bardzo ważny temat, dlatego postanowiłam przygotować dla Ciebie małą ściągę 🙂
Zasady przygotowywania i przechowywania warzyw i owoców:
- warzywa w lodówce przechowujemy w otwartych pojemnikach (na spodzie i wierzchu pojemnika układamy kawałek ręcznika papierowego),
- warzywa przechowujemy bez opakowania foliowego,
- szpinak, rukolę itp. możemy wcześniej umyć i osuszyć,
- nie przechowuj marchwi w pobliżu jabłek, gruszek i ziemniaków – może zgorzknieć,
- pomidor jest jedynym warzywem, którego wartość odżywcza rośnie wraz ze stopniem obróbki termicznej, dlatego zaraz po wyjęciu z lodówki nie ma on smaku ani zapachu,
- najcenniejsze składniki odżywcze znajdują się pod samą skórką, dlatego obieraj warzywa i owoce bardzo cienko lub w ogóle,
- nie mocz warzyw i owoców – tracą wtedy dużo wartości odżywczych,
- warzywa najlepiej gotować na parze lub we wrzątku – nie wkładaj warzyw do zimnej wody zanim się zagotuje.
Jak przechowywać warzywa i owoce?
Jakich owoców i warzyw nie należy przechowywać obok siebie?
Niektóre warzywa i owoce wytwarzają dużo etylenu, dlatego ich sąsiedztwo może powodować wcześniejsze przejrzewanie innych owoców i warzyw. Należą do nich:
- jabłka,
- gruszki,
- brzoskwinie,
- śliwki,
- banany,
- awokado,
- arbuz,
- pomidory.
Etylen powstaje przy każdym uszkodzeniu powierzchni warzywa lub owocu np. zgnieceniu, przecięciu, obiciu itp, dlatego jeśli chcesz przyspieszyć dojrzewanie jakiegoś warzywa czy owocu np. pomidorów – połóż obok przekrojone jabłko 🙂 Pamiętaj też (wiele osób popełnia ten błąd), że ziemniaki nie powinny leżeć obok cebuli – przyspiesza to ich psucie się. Jeśli będziesz przechowywać ogórki obok pomidorów – te pierwsze zżółkną.
Co tracimy przy obróbce żywności?
- Długie gotowanie – utrata białka, składników mineralnych i witaminy C i B1,
- Moczenie – utrata składników mineralnych, białka, węglowodanów, witaminy B1, B2 i C,
- Długie smażenie – utrata białka, witaminy A, B1, B2 i C,
- Odlewanie wywaru – utrata składników mineralnych, witaminy B1, B2, C, białek i węglowodanów.
Po krojeniu warzyw najlepiej spożyć je od razu, aby nie dochodziło do utleniania witamin. Warto dodać do nich na przykład oliwę, aby zabezpieczyć przed tym procesem. Oczywiście straty witamin nie oznaczają, że tak jak w przypadku mięsa – nie powinniśmy myć warzyw. Wręcz przeciwnie – wszystkie warzywa i owoce należy dokładnie myć pod bieżącą wodą. Zachowanie higieny pozwala nam ograniczyć niebezpieczeństwo zatrucia bakteriami, grzybami i innymi zanieczyszczeniami. Jest to szczególnie ważne przy diecie kobiet ciężarnych.
Żywność ekologiczna – czy warto w nią inwestować?
Z roku na rok produkty eko są coraz bardziej popularne, dlatego warto poznać wszystkie wady i zalety takiej produkcji.
Zalety:
- Więcej witamin i składników mineralnych niż w produktach z upraw konwencjonalnych,
- metody produkcji są przyjazne środowisku,
- dużo mniej metali ciężkich, fosforanów, azotanów i pozostałości pestycydów,
Wady:
- dużo wyższa cena,
- ograniczona dostępność,
- wygląd nie jest tak atrakcyjny jak w przypadku produktów z upraw konwencjonalnych.
Czy warto wybrać żywność ekologiczną? Nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Warzywa i owoce z dyskontów według badań nie przekraczają norm zawartości azotanów i innych związków. Jeśli nie wybieramy produktów eko, na pewno należy zastanowić się przed zakupem warzyw i owoców, które z wyglądu są idealne, umyte i szczelnie zapakowane w folię. Jedno jest pewne – warzywa i owoce należy jeść bez względu na to czy pochodzą z uprawy konwencjonalnej czy ekologicznej 🙂