Dieta MIND – wszystko, co musisz o niej wiedzieć

Dieta „mind” (ang. „mind diet”) to zbilansowana dieta oparta na zdrowych nawykach żywieniowych, która jest zaprojektowana, aby wspierać dobre zdrowie i dobre samopoczucie. Nazwa tej diety pochodzi od jej związku z poprawą zdrowia mózgu. Dieta MIND opiera się na zaleceniach żywieniowych, które są uważane za korzystne dla zdrowia mózgu, takich jak wysokie spożycie warzyw, owoców, orzechów, nasion, ryb, fasoli i innych roślin strączkowych oraz unikanie produktów przetworzonych i tłuszczów trans.

Jestem w ciąży -jak powinna się zmienić moja dieta?

Pamiętaj o mądrym powiedzeniu ,,Jedz dla dwojga, a nie za dwoje’’.

Świadomość odpowiedzialności rozwijającego się w łonie matki nowego życia, sprawia, że
jesteśmy skłonni zmienić swoje dotychczasowe nawyki żywieniowe czy też aktywności fizycznej
oraz odstawienie używek.
Stosowanie się do zaleceń norm żywieniowych dla kobiet w ciąży jest kluczowy zarówno w
przebiegu ciąży, laktacji oraz wpływa na stan zdrowia dziecka w okresie dzieciństwa I wieku
dojrzałym. Trzeba więc pamiętać o dobrym odżywieniu matki, ponieważ niedożywienie oraz
niedobór pewnych składników oraz witamin może wywołać negatywne skutki zdrowotne u
dziecka w przyszłości. Mogą to być zaburzenia czynności wątroby prowadzące do hiperlipidemii,
upośledzenie naczyń krwionośnych, co może przekładać się na powstanie nadciśnienia czy
upośledzenie funkcji komórek β-trzustki I prowadzić do oporności tkanek obwodowych na
insulinę oraz stanowi ryzyko zahamowania wzrostu. Przekarmienie matki może z kolei
prowadzić do powikłań okołoporodowych.

Cholecystektomia - dieta

Błonnik pokarmowy – wszystko co musisz o nim wiedzieć

Do drugiej połowy XX. wieku tradycyjna dieta składała się głównie z produktów pochodzenia roślinnego. Później została ona zastąpiona produktami o wysokiej wartości energetycznej, które pełne są nasyconych kwasów tłuszczowych czy węglowodanów łatwo przyswajalnych. Niezbilansowany sposób żywienia w połączeniu z małą aktywnością fizyczną, wzrostem popularności używek i rosnącym poziomem stresu związanym z coraz szybszym tempem życia doprowadziły do zwiększonej zachorowalności na schorzenia dietozależne.