Dieta przy insulinooporności

Insulinooporność jest zaburzeniem gospodarki hormonalnej, dotyczy każdej grupy wiekowej. Co roku przybywa osób dotkniętych tym schorzeniem, szczególnie w wieku prokreacyjnym z współistniejącą nadwagą i otyłych, ale nie tylko. Problem dotyczy również osób z prawidłową masą ciała, ale z zaburzonymi parametrami składu ciała. A więc co to jest insulinooporność? Jasno można określić, że insulinooporność jest to stan zmniejszonej wrażliwości tkanek docelowych na działanie insuliny pomimo prawidłowego lub podwyższonego stężenia insuliny w surowicy krwi. 

Menopauza – dieta i suplementacja

Ostatni cykl miesiączkowy związany jest z zakończeniem okresu reprodukcyjnego kobiety. Menopauza zostaje stwierdzona, gdy przez 12 miesięcy po miesiączkowaniu nie pojawia się kolejne krwawienie i nie wiąże się to z żadnymi stanami chorobowymi w organizmie. Kobiety przechodzą menopauzę zazwyczaj pomiędzy 45. a 55. rokiem życia. Okres menopauzalny dzielimy na dwie fazy – wczesną (następuje wzrost poziomu FSH, spadek poziomu AMH, ale poziom estrogenów pozostaje stabilny. Powoduje to zmiany w długości cyklu miesiączkowego) i późną (okres ten trwa nawet do 3 lat, miesiączkowania są rzadkie, występują cykle bezowulacyjne, następuje spadek poziomu estrogenów). 

Otyłość – czy ma związek z dzieciństwem? Kilka słów o stylach jedzenia.

Myśli, emocje, doznania i zachowania towarzyszące posiłkom od najmłodszych lat kształtują charakterystyczną dla każdej osoby “architekturę” odżywiania się, która określa częstotliwość i wielkość posiłków a także ich czas, regularność i wybór produktów. Te zachowania zostały scharakteryzowane przez psychologów i psychodietetyków, dzięki czemu powstały tzw. style jedzenia. Badania jednoznacznie pokazują, że sposób odżywiania warunkuje naszą masę ciała i ryzyko powstawania otyłości.