Colostrum – dziwnie brzmiąca nazwa, której tajemniczość może wpływać na nas zarówno zachęcająco jak i odpychająco, ale zazwyczaj boimy się tego, czego nie znamy dlatego myślę, że warto zapoznać się z tym produktem i podjąć decyzję – warto czy nie warto 🙂

Czym jest colostrum?

Colostrum to inaczej siara lub młodziwo – pierwsze mleko ssaków występujące tylko w ciągu pierwszych godzin po narodzinach. Jest to jeden z najstarszych produktów naturalnych. Jego wyjątkowa wartość polega na wysokiej zawartości ważnych składników przy zerowej zawartości toksyn. 

Colostrum to substancja, która zawiera immunoglobuliny, aminokwasy i czynniki wzrostu, które gwarantują zdrowy rozwój, równowagę organizmu i wsparcie systemu odpornościowego nowo narodzonych zwierząt (ssaków). Powstaje w gruczołach mlecznych i jak wspomniałam wyżej –  jest pierwszym pokarmem, które cielę przyjmuje po przyjściu na świat. 

Colostrum, czyli pierwsze mleko krowy jest szczególnie cenne dla cielaczka. Jest wytwarzane tylko bezpośrednio po narodzinach i zapewnia młodemu zwierzęciu wszystko, czego potrzebuje. Czy w takim razie człowiek powinien spożywać produkt przeznaczony dla cielaka?  Do produkcji preparatów Colostrum LR LIFETAKT wykorzystywane są jedynie nadwyżki siary. Surowiec pochodzi tylko od europejskich krów a  wszystkie etapy przetwarzania mają miejsce w Niemczech. Oprócz wewnętrznej kontroli jakości w LR, Institut Fresenius regularnie nadzoruje każdy etap przetwarzania produktów LR LIFETAKT Colostrum. Dla zachowania wysokiej wartości składników Colostrum Liquid oraz zapewnienia, że nadaje się do spożycia przez ludzi, LR stosuje zimny proces produkcji. Podsumowując, nic nie stoi na przeszkodzie, abyśmy i my mogli korzystać z dobrodziejstw składu tego produktu. 

Masz nietolerancję laktozy? Nie musisz się tym martwić – w odróżnieniu od mleka, colostrum zawiera jedynie śladowe ilości laktozy!

Wskaźniki jakości – czyli na co zwracać uwagę wybierając colostrum?

W przypadku wyboru suplementów skład i jakość są najważniejsze, dlatego zawsze polecam swoim podopiecznym suplementy wyłącznie sprawdzonych firm. W przypadku colostrum – bardzo ważna jest zawartość czystej siary w produkcie. Firma LR proponuje Colostrum Liquid ze 100% zawartością siary. Surowiec pochodzi tylko od europejskich krów, z renomowanych gospodarstw. Colostrum od LR jest przetwarzane w ściśle określonych warunkach. Gwarancją jakości jest możliwość sprawdzenia każdej partii produktów. Jak wspomniałam już wcześniej Colostrum od LR posiada atesty i jest systematycznie kontrolowane przez niezależny instytut badawczy SGS INSTITUT FRESENIUS. Certyfikat ten jest o tyle ważny, że raz utracony jest już niemożliwy do zdobycia ponownie. 

Na jakość colostrum ma wpływ wiele czynników:

  • Wybór odpowiedniej rasy
  • Neutralne środowisko temperaturowe
  • Dostatecznie długi okres tzw. suchego stania, przy którym gruczoł mleczny dostatecznie się zregeneruje i przygotuje się do kolejnej ciąży
  • Liczebność krów w stadzie  – idealne są małe stada
  • Dobra jakość karmy, z wystarczającą ilością białek oraz witamin, bez dodatku substancji obcych
  • Wiek krów  – krowy, które już rodziły potomstwo oraz starsze krowy mają colostrum lepszej jakości niż jałówki. Ich młodziwo (siara) zawiera bowiem większe spektrum przeciwciał (w swoim życiu spotkały się z większą ilością bakterii)
  • Czas pobrania colostrum – tzw. pierwsze dojenie (im krótszy czas pomiędzy porodem a pobraniem colostrum, tym lepsza jakość colostrum i bogatsza zawartość immunoglobuliny)
  • Ilość pobranego colostrum (jednorazowe pobranie, zawierające więcej niż 8 l działa na niekorzyść jakości)
  • Lokalizacja stad  – stada hodowane w Europie mają specyficzne spektrum przeciwciał
Colostrum Liquid marki LR

Proces produkcji colostrum marki LR

Wysokiej jakości Colostrum powstaje w wyniku opatentowanego, łagodnego tzw. zimnego procesu produkcji, dzięki któremu zachowane są wszystkie substancje korzystne dla zdrowia. Od 43°C białka ulegają denaturacji i może dojść do utraty wartościowych substancji. Może się tak stać również w przypadku, jeśli colostrum nie pochodzi z pierwszego lub drugiego dojenia w ciągu 12 godzin od narodzin. LR stosuje tylko colostrum z pierwszych godzin.

Colostrum – jakie substancje w nim znajdziemy?

W colostrum znajdziemy takie substancje jak:

przeciwciała, kolostrynina PRP, cytokiny, laktoferyna, enzymy np. lizozym, witaminy z grupy B, składniki mineralne (żelazo, jod, mangan, selen, krzem, cynk), aminokwasy, czynniki wzrostu mające wpływ na proces gojenia i wzrost tkanek, oligosacharydy działające prebiotycznie, antyenzymy chroniące colostrum przed działaniem soków żołądkowych i enzymów trawiennych.

Colostrum dla dzieci – jaki może mieć wpływ?

Przede wszystkim w przypadku dzieci możemy liczyć przy systematycznym stosowaniu na poprawę odporności a nawet wyciszenie alergii. U dzieci niedożywionych – ma działanie odżywcze. Warto zaznaczyć, że wszelkie substancje zawarte w siarze są bezpieczne dla zdrowia najmłodszych. W przypadku nastolatków – colostrum świetnie sprawdzi się w walce z trądzikiem i opryszczką a także będzie wsparciem leczenia blizn potrądzikowych. Przy podawaniu doustnym jest w stanie też znacznie zmniejszyć łojotok, co z kolei zapobiega tworzeniu się krostek i zaskórników. Dzięki działaniu przeciwzapalnemu, doskonale łagodzi rozmaite podrażnienia.

Colostrum – skutki zdrowotne

Zażywanie colostrum nie wykazuje negatywnych skutków zdrowotnych – u osób dorosłych colostrum poza wsparciem odporności i skróceniem przebiegu chorób bakteryjnych i wirusowych działa również regeneracyjnie, wspiera wzrost mięśni, obniża zawartość glukozy we krwi (zaleca się colostrum dla osób z insulinoopornością) a także chroni centralny układ nerwowy i ma działanie antynowotworowe. Nie bez znaczenia jest również dla cery – tak jak już wspomniałam wyżej. Składniki colostrum mają także pozytywny wpływ na nasz mózg – zapobiegają demencji. Badania kliniczne pokazują też, że colostrum łagodzi niealkoholową stłuszczeniową chorobę wątroby (NASH). 

Podsumowując, colostrum nie jest lekiem, ale posiada właściwości lecznicze i jako jeden z suplementów wysokiej jakości marki LR otrzymał wiele nagród. 

Colostrum – dawkowanie

Zaleca się przyjmowanie tego preparatu na czczo  – godzinę przed posiłkiem lub 2 godziny po jedzeniu (równoczesne przyjęcie go z jedzeniem, prowadzi do wypłukania enzymów trawiennych do żołądka i jelit, które mogą pokonać antyenzymową barierę colostrum, nadtrawić jego białka i w ten sposób zniwelować jego właściwości.

Colostrum należy popijać wyłącznie czystą wodą, której temperatura nie powinna przekraczać 38°C (wyższa temperatura niszczy aktywne białka). W przypadku zażywania leków, bądź suplementów diety na bazie enzymów, konieczne jest tymczasowe odstawienie Colostrum, ponieważ w połączeniu z tymi preparatami (enzymy trawiące tych preparatów niszczą białka colostrum). Mając na uwadze fakt, że enzymy zawiera także Aloe Vera, nie należy popijać colostrum aloesem. Colostrum Liquid (w płynie) przed połknięciem należy około 2-3 minuty przytrzymać w ustach. Colostrum wchłania się częściowo przez śluzówkę policzka i podjęzykową do obiegu, dzięki czemu unika przejścia przez przewód pokarmowy.

Potrzebujesz konsultacji z dietetykiem klinicznym lub spersonalizowanej diety? Umów się na wizytę już dziś!

Chcesz kupić colostrum? Kliknij tutaj

Bibliografia

  1. Zimecki M., Artym J., Właściwości terapeutyczne białek i peptydów z siary i mleka, „Postępy Higieny i Medycyny Doświadczalnej” 2005; 592.Zoltan R, Bovine Colostrum Emerges as Immunity Modulator, „American Journal of Natural Medicine” 1998, Vol.5, No.2
  2. Thapa B.R.: Health Factors in Colostrum. Indian J Pediatr 2005; 72 (7) : 579-581.
  3. Lis J, Orczyk-Pawiłowicz M, Kątnik-Prastowska I. Białka mleka ludzkiego zaangażowane w procesy immunologiczne. „Post.Hig.Med.Dośw.(online)”. 67, s. 529-547, 2013.
  4. Mizrahi M, Shabat Y, Ben Ya’acov A, Lalazar G, Adar T, Wong V, Muller B, Rawlin G, Ilan Y. Alleviation of insulin resistance and liver damage by oral administration of Imm124-E is mediated by increased Tregs and associated with increased serum GLP-1 and adiponectin: results of a phase I/II clinical trial in NASH. J Inflamm Res. 2012;5:141-50. doi: 10.2147/JIR.S35227. Epub 2012 Dec 20. PMID: 23293533; PMCID: PMC3534391.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie będzie publikowany.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*