wrzody

Żywienie przy chorobie wrzodowej

Czym jest choroba wrzodowa?

Choroba wrzodowa oznacza pojawienie się ubytków tzw. wrzodów w błonie śluzowej żołądka i dwunastnicy. Jest jedną z najczęściej diagnozowanych chorób układu pokarmowego. Do objawów tej choroby zalicza się ból i uczucie dyskomfortu w nadbrzuszu. Uczucie to bardzo często odczuwane jest po spożyciu pokarmu. Najczęstszą przyczyną wrzodów jest zakażenie bakterią Helicobacter pylori, jednakże uwarunkowania genetyczne również odgrywają ważną rolę. Dieta nie jest w stanie wyleczyć choroby wrzodowej, natomiast mimo wszystko należy stosować się do odpowiednich zaleceń żywieniowych, aby nie doprowadzić do zaostrzenia dolegliwości.

Wybieram rybę!

Ryby większej części społeczeństwa kojarzą się z potrawą postną. Nie przepadamy za rybami, a to duży błąd! Zasady zdrowego żywienia zalecają nam zamianę mięsa zwierząt rzeźnych na ryby – w szczególności te tłuste! Zapewniam Was, że przygotowanie ryby będzie dużo lepszą opcją niż kotlet schabowy na niedzielny obiad dla rodziny. Zaleca się spożywanie ryb co najmniej 2 razy w tygodniu.