W dzisiejszych czasach żyjemy tak szybko, że nie mamy czasu nawet zastanowić się nad swoim samopoczuciem. Stres towarzyszy nam niemal bez przerwy. Definicja mówi nam, że
Żywienie przy chorobie wrzodowej
Czym jest choroba wrzodowa?
Choroba wrzodowa oznacza pojawienie się ubytków tzw. wrzodów w błonie śluzowej żołądka i dwunastnicy. Jest jedną z najczęściej diagnozowanych chorób układu pokarmowego. Do objawów tej choroby zalicza się ból i uczucie dyskomfortu w nadbrzuszu. Uczucie to bardzo często odczuwane jest po spożyciu pokarmu. Najczęstszą przyczyną wrzodów jest zakażenie bakterią Helicobacter pylori, jednakże uwarunkowania genetyczne również odgrywają ważną rolę. Dieta nie jest w stanie wyleczyć choroby wrzodowej, natomiast mimo wszystko należy stosować się do odpowiednich zaleceń żywieniowych, aby nie doprowadzić do zaostrzenia dolegliwości.
Placki z gruszki i o gruszce słów kilka
Zanim przepis, kilka słów na temat głównego składnika 😉
Gruszka – występuje w wielu odmianach, ale każdy ją rozpozna. Nie jest tak popularnym i lubianym owocem jak na przykład jabłka, a szkoda! Dlaczego?
Współpraca z dietetykiem
W związku z tym, że dostaję ostatnio bardzo dużo zapytań na temat moich wymagań co do współpracy, postanowiłam wyjaśnić dlaczego właśnie takie warunki są dla mnie konieczne.
Wybieram rybę!
Ryby większej części społeczeństwa kojarzą się z potrawą postną. Nie przepadamy za rybami, a to duży błąd! Zasady zdrowego żywienia zalecają nam zamianę mięsa zwierząt rzeźnych na ryby – w szczególności te tłuste! Zapewniam Was, że przygotowanie ryby będzie dużo lepszą opcją niż kotlet schabowy na niedzielny obiad dla rodziny. Zaleca się spożywanie ryb co najmniej 2 razy w tygodniu.