Spis treści:
O indeksie glikemicznym już zapewne wszyscy słyszeli nie raz. Dla przypomnienia – produkty, które mają taką samą ilość węglowodanów przyswajalnych mogą różnie wpływać na poziom glukozy w naszej krwi po spożyciu posiłku. Właśnie o tej różnicy mówi nam indeks glikemiczny. Produktami o niskim wskaźniku glikemicznym są niektóre owoce, których tak bardzo się wiele osób boi ze względu na zawartość cukru, produkty mleczne, pełnoziarniste makarony, nasiona roślin strączkowych i wiele innych. Większość osób korzysta z tego indeksu, (i bardzo dobrze!) ale jest lepszy wskaźnik. Nie piszę tego postu, aby zdołować osoby, które starają się zdrowo odżywiać, a ich przekonanie było błędne, absolutnie nie! Wiele specjalistów zaleca dietę, w której bierze się pod uwagę szybkość uwalniania glukozy do krwi, natomiast wiemy też, że…