Każdy z nas ma czasami ochotę na coś słodkiego, jednak ze względu na różne jednostki chorobowe czy też po prostu odpowiedzialne podejście do swojego zdrowia zastanawiamy się co zrobić, żeby produkty, które kupujemy lub desery, które przygotowujemy samodzielnie miały jak najlepszy skład i dostarczały nie tylko przyjemności, ale również pozytywnych aspektów dla naszego organizmu. Pierwszą rzeczą, na jaką zwracamy uwagę w składzie produktów słodkich jest oczywiście cukier. Nie musimy, jednak z niego korzystać, bo mamy ogromną ilość zamienników, które mogą być stosowane nawet przez cukrzyków!
Dieta MIND – pomoc w chorobie Alzheimera?
Zaburzenia funkcji poznawczych u osób starszych pojawiają się niezwykle często i są nieodwracalne, dlatego warto już w młodości zadbać o odpowiednią dietę, która pozytywnie wpłynie na nasz mózg. Istnieją badania potwierdzające wpływ wielu składników diety na starzenie się mózgu a ten artykuł pomoże zapoznać się z nie tylko z tematem choroby Alzheimera, ale również z zaleceniami żywieniowymi.
Mam SIBO – jak podporządkować temu swoją dietę?
Diagnoza jest prosta – badania wskazują jednoznacznie. Masz SIBO. I co dalej? Lekarz nie porusza dokładnie tematu żywienia, w internecie znajdujesz sprzeczne informacje i nie wiesz co dalej? Zapoznaj się z naszym wpisem, żeby dowiedzieć się podstaw i zdecyduj czy nie powinieneś skonsultować się z dietetykiem klinicznym, który dobierze Twoją dietę w taki sposób, że objawy choroby znikną lub przynajmniej nie będą Ci bardzo doskwierały. Autorem tekstu jest inż. Aleksandra Kostecka.